Communicatie, Inwonerparticipatie en Dienstverlening

Een gemeente die open en duidelijk communiceert met haar inwoners. Een dorp waar beleidskeuzes zorgvuldig tot stand komen en begrijpelijk worden onderbouwd.
Open communicatie betekent dat ook wordt geluisterd naar wat mensen bezighoudt. Waar ruimte is voor inspraak, particulier initiatief en goede alternatieven. 
De gemeente als dienstverlenend middelpunt van de samenleving. 

Communicatie

  • Communicatie is een van de belangrijkste mogelijkheden om er voor te zorgen dat iedereen kan meedoen in onze samenleving. Dit kan door meer met en niet over “Heemskerkers” te gaan praten.

  • Niet alleen het middel maar ook de doelgroep moet goed in beeld zijn. Het enkel uitzenden van digitale boodschappen kan zijn doel missen, zeker bij ouderen die (nog) niet over digitale mogelijkheden beschikken. Alternatieve mogelijkheden moeten benut worden (folders, krant, loket, RTV Heemskerk, etc.).

  • De website is een belangrijk middel en dient daarom voortdurend te worden getoetst op gebruiksvriendelijkheid en toegankelijkheid. Communicatie tussen gemeente en inwoners moet laagdrempelig zijn en in begrijpelijke taal. De zoekfunctie naar bestuurlijke documenten moet verbeterd worden.

Inwonerparticipatie

  • De principes van ja mits in plaats van nee omdat en van buiten naar binnen dienen nog sterker verankerd te worden in het gemeentelijk handelen. Inwoners moeten zich gehoord voelen met de menselijke maat.

  • Het vroeg betrekken van inwoners levert meer draagvlak, boort kennis aan van inwoners en biedt deze behandelingsperspectief van processen waarbij oordeel van inwoners belangrijk is. Maatwerk staat voorop.

  • Samenwerking tussen inwoners en gemeente mogelijk maken als blijkt dat inwoners zaken beter, slimmer en wellicht goedkoper kunnen overnemen (“right to challenge”).

Dienstverlening

  • De telefonische, digitale en fysieke meldingen en vragen moeten toegankelijk aangenomen en adequaat opgepakt worden. Beantwoording van vragen dient binnen een aangegeven tijd te gebeuren.

  • Dienstverlening aan de inwoners en bedrijven moet continu betrouwbaar, eenduidig en kwalitatief zijn. Bij “digitaal waar het kan” en “persoonlijk waar het moet”, kan het digitaal communiceren ondersteunend gepromoot worden. De klanttevredenheid kan periodiek gemonitord worden.

Inklappen Lees verder

Veiligheid en Leefbaarheid

Leefbaarheid en veiligheid kunnen niet zonder elkaar. Het is aan de gemeente om samen met haar partners en inwoners te zorgen dat mensen zich in Heemskerk veilig voelen.
Veilig wonen, veilig naar school, veilig sporten en veilig ondernemen verdienen alle aandacht. Initiatieven zoals WhatsApp-buurtgroepen juichen we dan ook toe.
Preventie, signalering en onderzoek naar onveilige situaties, of die nu over sociale of fysieke veiligheid gaan, vormen de basis voor een veilig dorp.
Waar veiligheid in het geding is, moet daadkrachtig worden ingegrepen: criminaliteit, intimidatie en overlast kunnen we in Heemskerk niet tolereren.

Preventie voor veiligheid

  • Het aangifte doen en melden van criminele activiteiten bij de politie moet zo eenvoudig mogelijk gemaakt worden en invoering van een vandalisme monitor.

  • Stevige aandacht voor druggerelateerde overlast/dealen;

  • Meer aandacht voor alcoholgebruik onder jongeren en specifieke aandacht voor misbruik lachgas;

  • Voortdurende aandacht voor de driehoek politie/handhaving/sociaal team en de inzet van BOA’s en politie wijkagenten

 Sportverenigingen en Horeca

  • De stelling van NOC-NSF dat alcohol schenken aan jongeren onder de 18 jaar niet mag en kan plaatsvinden in sportkantines moet meer aandacht krijgen. Via een gemeentelijke verordening moet oneerlijk schenkbeleid ten aanzien van reguliere horeca worden voorkomen.

  • Het gemeentelijk Horeca convenant “Veilig Uitgaan” moet de aanpak van problemen met alcohol, drugs en jeugdcriminaliteit versterken en koppelen aan het veiligheidsbeleid. Sportverenigingen en sportaanbieders moeten hierin meegenomen worden.

 Overlast Jeugd

  • De Gemeente en haar veiligheidspartners moeten voortdurend toezicht houden op de overlast veroorzakende jeugdgroepen en het risico van crimineel gedrag. Dit moet bij voortduring deel uitmaken van het veiligheidsbeleid.

  • Preventie met hulp van sociaal teams, jeugdboa’s en politie wijkagenten stimuleren en jongeren begeleiden welke zich los willen maken uit overlast veroorzakende groepen.

Ondermijning

  • Ondermijnende criminaliteit van het lokale gezag moet bespreekbaar gemaakt worden en een duidelijke plek in het veiligheidsbeleid krijgen.

  • Meer aandacht voor mogelijke illegale activiteiten bij gebruik van diensten van de “bovenwereld” en vermogen witwassen door bijvoorbeeld te investeren in vastgoed. Waar zinvol moet standaard een quickscan van de wet Bibob1 worden toegepast.

  • Bedrijfscontroles met enige regelmaat uitvoeren door gemeente (BOA), ODIJ, politie en douane.

  • Meer aandacht voor zorg en woonfraude omdat het ontwrichtend werkt.

 Leefbaarheid

  • Het functioneren van de (oorspronkelijke) buurtteams, dan wel het buurtbeheer (met buurtrechten) moet gereactiveerd worden. Inwonersinitiatieven moeten gestimuleerd worden (burgerkracht)

  • De positie van buurthuizen en welzijnsinstellingen versterken welke de onderlinge verbondenheid in de samenleving met acties en evenementen stimuleren.

Inklappen Lees verder

Woningbouw en Openbare ruimte

Iedereen in ons dorp moet uitzicht hebben op een betaalbare woning, dichtbij familie en vrienden. Ieder initiatief op dit gebied verdient een kans. Bij de structurele aanpak van de woningnood hoort de nadruk te liggen op de eigen regio Heemskerk/Beverwijk.

Extra aandacht verdienen starters en doorstromers. Behalve over sociale huur- en koopwoningen zijn ook afspraken over betaalbare middeldure koopwoningen belangrijk, vooral voor oudere doorstromers. Voor hen zijn te weinig aantrekkelijke woonvormen beschikbaar. zoals kleinschalige woon-zorgcomplexen.

Woningbouw

  • Potentiële woningbouwlocaties moeten versneld ontwikkeld worden met prioriteitstelling van meest effectief en kansrijke locaties op de korte termijn (focus). Meer aandacht voor realiseren van nieuwe woningen in het centrum (geen winkel leegstand).

  • De gemeente moet woningbouw zoveel mogelijk realiseren en faciliteren in samen in samenwerking met de woningcorporaties (met name Woon op Maat).

  • Naast het “veilig stellen” van ca. 30 % sociale huurwoningen moet ook de in de woonvisie benoemde ca. 25 % betaalbare (sociale) koopwoningen en ca. 30 % middelhuur/koop daadwerkelijk gerealiseerd worden.

  • De variatie in woonvormen vooral richten op de jongeren en ouderen. Naast sociale/betaalbare 2- en 3-kamer woningen ook aantrekkelijke betaalbare/middel dure 3-kamerwoningen voor het bevorderen van doorstroming.

  • Meer aandacht voor woningbouw gericht op wonen met nabije beperkte zorg om zo lang mogelijk zelfstandig in de eigen omgeving te kunnen blijven wonen. Dit betreft ook woonvormen met eigen onderlinge zorg.

  • Natuur inclusief bouwen wordt de standaard met hogere belevingswaarde voor de bewoners, hogere waarde voor de gebouwen en toekomstbestendig.

  • De gemeente kan voor zijn grondprijzen bij grondexploitaties rekening houden met de betreffende gewenste woningbouw (meer gedifferentieerde grondprijzen).

  • De gemeente moet meer alert zijn op toekomstige ontwikkelingen van mogelijke grondposities voor potentiële woningbouw. Met actief eigen grondbeleid en voorkeursrecht van koop kunnen de gewenste woningbouw (voor bepaalde doelgroepen) en de ruimtelijke kwaliteit beter gerealiseerd worden.

Openbare ruimte

  • De openbare ruimte is van en voor iedereen waarbij een aantrekkelijke afwisselende en veilige leefomgeving voorop moet staan. Goed onderhoud van veilige wegen/paden en van het openbaar groen en water dragen in belangrijke mate bij aan het fijn wonen in Heemskerk.

  • Ondanks de toenemende druk van woningbouw moet voldoende aantrekkelijk groen en water blijven om het dorps karakter en Heemskerk groen in de IJmond te behouden. Integraal toekomstbestendig ontwerpen waardoor duurzaamheid, biodiversiteit en klimaatbestendig gewaarborgd zijn.

  • Meer aandacht voor facilitering van sociale cohesie in de woonwijken door aantrekkelijke wandel- en fietspaden, sport/beweeg faciliteiten en recreatie-meubilair.

Inklappen Lees verder

Economie en Bereikbaarheid

Een dorpskern als (be)leefcentrum met aantrekkelijke winkels en horeca, de bloeiende weekmarkt, leuke evenementen en gratis parkeren. Een gezond vestigings- en ondernemersklimaat, in de winkelgebieden, op de bedrijventerreinen en in het tuindersgebied.
Naast het centrum zijn ook de winkelcentra rond de Citadel, het Europaplein, Haydnplein en Bachplein belangrijke economische pijlers van ons dorp.

De bedrijventerreinen en het tuindersgebied bieden volop kansen voor innovaties en toekomstbestendige initiatieven en vragen om een goede toekomstvisie.
Daarnaast zijn initiatieven op het gebied van recreatie en toerisme cruciaal om het historisch en landelijk karakter van Heemskerk te behouden.

Veilig fietsverkeer, voldoende openbaar vervoer en een goed onderhouden wegennet zijn bij dit alles een keiharde voorwaarde.

Economie

  • De samenwerkingsverbanden tussen gemeente en de ondernemersorganisaties moeten verbeterd worden. Bij de gemeente een vast aanspreekpunt (ondernemersloket) en via de ESIJ stimulering van meer Heemskerkse ondernemersorganisaties naast o.a. de BIZ en LTO.
  • Van de bedrijvengebieden Houtwegen/Waterwegen, Trompet en Tuindersgebied moet per gebied een duidelijke visie komen over hun fysieke inrichting, de verbetermogelijkheden en de toekomstbestendigheid van het ondernemersklimaat aldaar.
  • Voor de winkelgebieden Centrum, Citadel, Europaplein, Haydnplein en Bachplein per gebied en overall een gemeentelijke regie ontwikkelen:
    geen winkel leegstand, aantrekkelijke winkels en horeca. Waar nodig passende renovaties met invullende woningbouw. Voor de Horeca geen onnodige regels opleggen.
  • Voor het tuindersgebied moet als vervolg op de omgevingsvisie een meer gedetailleerde toekomstvisie komen waarbij ook de overall belangen van Heemskerk worden meegewogen. Te denken valt aan aanvullende bedrijfsvoeringen zoals kleinschalige initiatieven op het gebied van
    (natuur) recreatie en toerisme.
  • Meer aandacht voor innovatie zoals start-ups en korte lijnen met ZZP-ers en organisatoren van evenementen. De relatie onderwijs en arbeidsmarkt versterkt moet worden, ook via Techport.
  • De gemeente moet interactieve inspiratie bijeenkomsten stimuleren en faciliteren voor ondernemers, ambtenaren en inwoners over de ontwikkelingen in de diverse branches.

 Bereikbaarheid en verkeersveiligheid 

  • Waar mogelijk moet het fietsverkeer meer ruimte en voorrang krijgen t.o.v. de auto.
  • Het auto parkeren in het centrum blijft gratis met de blauwe schijf van max. 1 uur voor een waar mogelijk uitgebreider gebied. De centrum parkeergarage moet voor de eerste twee uur gratis zijn en met aanwijsborden beter zichtbaar worden gepromoot. Meer ruimte voor parkeren van fietsen, zowel in fietsvakken als waar passend hoogwaardige fietsnietjes (zie gemeentehuis).
  • Heemskerk moet blijven aandringen op beter OV, zoals bus aansluiting station, centrum en de bedrijventerreinen. Het station moet een frequent treinverkeer behouden en een kwalitatief betere fietsenstalling krijgen.
  • De momenteel voorziene golfbaanvariant A8/A9 mag de leefbaarheid van de Broekpolder niet verminderen.

 

Inklappen Lees verder

Klimaatadaptatie en Milieu

Klimaatadaptatie vereist bestrijding van wateroverlast en maatregelen tegen hitte/droogte, gebaseerd op haalbare ambities en een gedegen planning. Intensieve samenwerking met betrokken partners en informatiebijeenkomsten voor inwoners kunnen hieraan bijdragen en het draagvlak vergroten.

Afvalinzamelstructuren met maatwerk voor laag- en hoogbouw moeten beter. Voortdurende aandacht is nodig voor zwerfvuil en vuildumpingen.

Klimaatadaptatie

  • De gemeente moet samen met stakeholders zoals met name het waterschap HHNK voor de plaatsen/gebieden met prioriteit voor risico hittestress en wateroverlast concrete actieplannen opstellen met onderling afgestemde ambities.

  • De gemeente moet zich meer inspannen voor afkoppeling regenwater van het riool en stimulering van regentonnen (gratis?) en groene tuinen (tegelbonus?).

Milieu

  • De gemeente moet bij het uitvoeringsplan van het milieubeleidsplan (ODIJ/gemeente) duidelijker onderscheid maken tussen de focus milieu voor gezondheid (lucht, geluid, bodem) en de focus milieu voor duurzaamheid (CO2-neutraal, energiezuinig, klimaat adaptief, circulaire economie). Hierdoor wordt de samenhang met reeds bestaande projecten, het stellen van ambities en de ingebrachte deskundigheid van ODIJ beter zichtbaar.

  • Verbetering van de infrastructuur rond Heemskerk mag niet ten koste van de leefbaarheid en de gezondheid van de inwoners van Heemskerk. Dus ook niet voor de inwoners van de Broekpolder ten aanzien van de voorgenomen verbinding A8/9.

  • Heemskerk hanteert de door Nederland onderschreven zeventien duurzame ontwikkelingsdoelen (SDG’s = Sustainable Development Goals) van de Verenigde Naties (VN) om van de wereld een betere plek te maken in 2030.

Inklappen Lees verder

Welzijn, zorg en Inkomen

Een dorp waar iedereen meedoet en kan vertrouwen op de zorg die nodig is. Mantelzorgers verdienen bijzondere aandacht.
Dat betekent één toegankelijk 'loket' waar iedereen direct een luisterend oor vindt,
maar inzet van de ogen en oren in het veld, blijft onmisbaar. Bij de Jeugdzorg is preventie onze gemeenschappelijke taak. Passende zorg, kortere wachttijden en beheersing van de kosten zijn prioriteit.
In de ouderenzorg moet aandacht zijn voor eenzaamheid en het bieden van passende woonvormen in het dorp. Omdat eenzaamheid en armoede vaak hand in hand gaan is tijdige signalering nodig.
Op het gebied van integratie en inburgering moet maatwerk de norm zijn.

Welzijn, zorg en gezondheid

  • Versterking van de zelfredzaamheid: de gemeente adviseert en ondersteunt waar nodig burgerinitiatieven op het gebied van samenleven, onderlinge hulp, vrijwilligers en mantelzorgers. 

  • Goede ondersteuning van mantelzorgers: dagopvang en respijtzorg om hun inspanningen wat te verlichten, praktische en emotionele hulp, door bijv. training over de omgang met dementie of door mantelzorgers in contact te brengen met andere mantelzorgers. 

  • De gemeente bewaakt de kwaliteit van de zorg. Niet alleen aanbesteden op prijs. Daarbij ook eisen stellen aan kwaliteit, goed werkgeverschap, werken met vaste dienstverbanden, medezeggenschap van cliënten en mantelzorgers en persoonlijk contact.

  • Voor de sociale teams blijvende ondersteuning om dit belangrijke werk aan de voorkant met snelle passende acties uit te voeren. Verdere doorontwikkeling in samenhang met het nieuwe integrale loket. Doel is: dicht bij de inwoner, makkelijk bereikbaar en geen wachtlijsten. 

  • Buurthuizen moeten voldoende initiatieven leveren en open staan voor extra activiteiten voor jongeren en ouderen. 

  • Meer aandacht en zorg voor signaleren en mogelijke hulp bij eenzaamheid en verwarde personen. 

  • Openbare voorzieningen moeten goed toegankelijk zijn voor mensen met een beperking.

 Jeugdzorg

  • Bij de reguliere jeugdzorg moet nog meer ingezet worden op preventie door vroegtijdig signaleren, voldoende activiteiten voor de jeugd en waar mogelijk vroegtijdig inzetten van zorg. Dit kan ook de hulp aan ouders en verzorgers betreffen. 

  • Jongeren die gebruik maken van jeugdzorg moeten na hun 18e verjaardag verder begeleid worden naar zelfstandigheid of naar blijvende zorg en ondersteuning. 

  • Scholen, kinderopvang, huisartsen en jeugdgezondheidszorg stimuleren een gezonde levensstijl. De gemeente geeft de jongeren een actieve rol bij het jeugd- en jongerenbeleid. 

  • Bij de gespecialiseerde jeugdzorg moet extra ingezet worden om de wachtlijsten op te heffen en om de kosten van dit relatief dure maatwerk beter te beheersen.

Ouderenzorg

  • Meer inzet op zelfredzaamheid om zo lang mogelijk gezond en actief ouder te worden. Dit vereist meer preventieve activiteiten, zorg en voorzieningen in de buurt en samenwerking tussen aanbieders. 

  • Stimuleren en faciliteren van wijkteams gericht op vrijwillige al dan niet onderlinge ouderenzorg. 

  • Meer aandacht voor de huisvesting met adviezen en doorverwijzing. Betrek ouderen bij het ouderenbeleid.

Inburgering

  • Immigranten/statushouders moeten met maatwerk gestimuleerd worden om te gaan deelnemen aan de samenleving, opleiding voor regulier werk en de Nederlandse taal te spreken/lezen.

  • Bij tijdelijke huisvesting zo snel mogelijk doorstromen naar een definitieve woning. 

  • Inburgering vereist ook initiatieven die de dialoog tussen bevolkingsgroepen stimuleren.

Inkomen

  • Inburgering vereist ook initiatieven die de dialoog tussen bevolkingsgroepen stimuleren

  • De prestaties van IJmond Werkt moeten regelmatig ingezoomed op Heemskerk gepresenteerd worden.

  • Ruimhartig minimabeleid met een inkomensgrens van 120% van het bijstandsminimum en een tegenprestatie alleen op basis van vrijwilligheid. Waar nodig met snelle schuldhulpverlening.

  • Mensen met een beperking hebben recht op een zo goed mogelijk zelfstandig bestaan, huisvesting, (vrijwilligers)werk en inkomen. De gemeente heeft hierin een belangrijke en ondersteunende taak.

  • Armoede bestrijding vereist meer aandacht voor signalering van verborgen armoede van mensen welke in isolement zijn geraakt. ook meer aandacht voor mensen met werk, maar niet genoeg verdienen om rond te komen, als gevolg van hun situatie (ouderen, chronisch zieken en gehandicapten).

  • De voedselbank moet meer ondersteund worden met extra middelen.

Inklappen Lees verder

Onderwijs, Kunst & Cultuur

Onderwijs, kunst en cultuur zijn het cement van de samenleving en moeten zowel zichtbaar als voor een ieder toegankelijk zijn.
Passende huisvesting voor scholen en een structurele, intensieve samenwerking tussen onderwijs en Cultuurhuis zijn daarin van groot belang.
Kunst en cultuur geven kleur aan het leven, bieden saamhorigheid en zijn vooral ook bepalend voor de eigen identiteit. Ze laten zien wie we zijn en waar we vandaan komen: dat geven we mee aan de jeugd, want dié heeft de toekomst.

Onderwijs

  • De gemeente gaat niet over onderwijs (alleen de schoolgebouwen), maar moet zich des te meer inzetten op faciliteren van de Brede School activiteiten en de Voorschoolse en Naschoolse opvang.

  • Bij Brede School vooral richten op ontwikkelingsachterstand (laaggeletterdheid), cultuureducatie, sociale samenhang en meer bewegen (waar mogelijk zwemles). Bij Voorschoolse opvang vooral richten op taalachterstand en bij Naschoolse opvang vooral op de sociale activiteiten.

  • De gemeente moet van de jaarrapportages Leerplein (regionale meldpunt Vroegtijdig Schoolverlaten) de trendmatige ontwikkelingen versus de ambities van Heemskerk tonen en zo mogelijk meer maatwerk promoten.

  • Meer aandacht voor passend onderwijs zonder gat tussen zorg en onderwijs en mogelijkheden van onderwijs voor volwassenen gericht op taalachterstand, laaggeletterdheid en digitale vaardigheden.

Kunst en Cultuur

  • Het Cultuurhuis moet de spil zijn/worden van het cultuurbeleid voor jongeren en ouderen in Heemskerk. De gemeente draagt zorg voor een basisaanbod van Cultuur & Kunst en het stimuleren en faciliteren van aanvullende activiteiten.

  • Naast ruime inzet voor kinderen, jongeren en ouderen moet het cultuuraanbod ook gericht zijn op specifieke doelgroepen zoals jongeren met beperkingen en ouderen met een zorgbehoefte. Voor kinderen met minder draagkrachtige ouders moet financiële hulp worden verleend.

  • Voor cultuurorganisaties in het verlengde en naast het cultuurhuis met een breed cultuuraanbod moet waar nodig subsidie worden verleend.

  • De bibliotheek moet naast uitlenen van boeken ook maatschappelijk educatieve activiteiten ontwikkelen en uitvoeren.

  • Kunst en cultureel erfgoed moet gepromoot en gefaciliteerd worden. Voor exposities moet de hal van het gemeentehuis kosteloos beschikbaar zijn. Jaarlijkse kunstroutes en monumentendag kunnen voor subsidies in aanmerking komen.

Inklappen Lees verder

Duurzaamheid en Warmtetransitie

Samenhangend lokaal beleid voor warmtetransitie en duurzaamheid, recycling, biodiversiteit en een gezond leefklimaat is een voorwaarde voor een toekomstbestendig dorp.
Voorlichting en bewustzijn kunnen onzekerheden wegnemen en het draagvlak bevorderen. Toepassing van isolatie, zonnepanelen, laadpalen etc. moet worden gestimuleerd en waar nodig gefaciliteerd met subsidiemogelijkheden.

De warmtetransitie is een onomkeerbaar proces, maar de kosten én opbrengsten voor gemeente én inwoners behoren altijd zorgvuldig te worden gewogen. Dit vraagt om een kennispunt voor inwoners en bedrijven.

Duurzaamheid met afval, hergebruik en recycling

  • Het gescheiden inzamelen van afval vereist verdere ontwikkeling van maatwerk voor laagbouw en hoogbouw gericht op zo weinig mogelijk restafval wat verbrand moet worden. Bij wijziging van inzameling al dan niet gepaard met aparte kosten voor restafval moeten de inwoners nauw betrokken worden. Doel is duurzaamheid met afval tegen zo laag mogelijke kosten.

  • De gemeente moet regelmatig controleren op zwerfvuil bij de vuilcontainers.

  • De gemeente moet bij bouwvergunningen alert zijn op het nakomen van de landelijke voorschriften voor hergebruik en recycling.

Warmtetransitie

  • De gemeente moet bij zijn regierol over de keuze van warmtetransitie slimme volger zijn gebaseerd op bewezen opties van beschikbare energie.

  • Voor de meeste inwoners ligt de focus op een kostenneutrale dan wel betaalbare transitie voor geheel of gedeeltelijk aardgasvrij. De gemeente moet de inwoners vroegtijdig meenemen in de mogelijke keuzes van wanneer “waar” (o.a. pilot woonwijk) en “hoe” (warmtenet, all electric, etc.). Naast inspraak en draagvlak moeten de inwoners zich tijdig kunnen voorbereiden op het voor hun meest passende “wat”(isolatie, warmte-unit, zonnepanelen, etc.).

  • De gemeente moet open staan voor initiatieven van inwoners(groepen) en wooncoöperaties voor lokale (wijk/buurt) pilots van energietransitie naar gasloos en energie neutraal met nieuwe technieken zoals elektra en warmte batterijen en waterstofopslag.

  • De Gemeente moet een concreet actieplan opstellen voor de afspraak dat de overheid minimaal 50 % circulair gaat inkopen en dit plan moet jaarlijks gemonitord worden om dit doel te bereiken.

Inklappen Lees verder

Sport, Recreatie en Toerisme

Sport is niet alleen essentieel voor onze gezondheid, maar vervult ook een belangrijke maatschappelijke functie door te zorgen voor verbinding en het voorkomen van isolement.
Jeugd, ouderen, mensen met een beperking: adequate sportvoorzieningen, toegankelijke sport- en beweeglocaties en doelgerichte sportsubsidies zijn voor iedereen belangrijk.
Naast sporten in clubverband moeten we ook oog hebben voor het sporten en bewegen in de openbare ruimte.

Op het gebied van recreatie en toerisme verdienen evenementen en activiteiten van natuurbeleving steun en promotie.

Sport

  • Bij het beleid over sportvoorzieningen en sportsubsidies moet de maatschappelijke inzet van de sport- en beweegorganisaties op actieve breedtesport zwaarder meegewogen worden (jeugd, ouderen, kwetsbare doelgroepen, vrijwilligers en evenementen).

  • Het toenemende individueel sporten en bewegen in de openbare ruimte binnen woonwijken en parken moet voor alle leeftijden gestimuleerd en gefaciliteerd worden. Dit vereist een separaat budget voor voorzieningen zoals trainen met het lichaamsgewicht, hardloop trajecten met tijdroutes, snelfiets rondjes en beweegtoestellen voor senioren en ouderen.

  • De inzet van Team Sportservice moet regelmatig geëvalueerd en gerapporteerd worden op taakstellingen en effectiviteit.

  • De gemeente moet de toekomstbestendigheid van de sport- en beweegorganisaties goed volgen en hierover om de ca. 3 jaar rapporteren aan de raad. Over de toekomst met een nieuw zwembad moet een tijdig besluit worden genomen.

Recreatie en Toerisme

  • Meerdaags toerisme promoten door bijvoorbeeld kleinschalige verblijfaccommodaties te faciliteren in het centrum, het duingebied en nabij de kastelen.

  • Specifieke doelgroepen toeristen aantrekken vanuit het aanbod in de regio (met name Amsterdam) in samenwerking met die gemeente, die graag hierin faciliteert.

  • Website “Een zee van tijd” regelmatig evalueren op effectiviteit en op samenwerking met de stakeholders. De website (deels) beschikbaar maken in het Engels en Duits.

  • Nieuwe wandel en fietsroutes uitstippelen die in alle seizoenen toegankelijk zijn en ook de toeristische attracties zoals kastelen en horeca goed benutten.

  • Promoten van naamsbekendheid en imago Heemskerk in samenwerking met stakeholders zoals de horeca via regionale evenementen in het centrum, nabij de kastelen en in park Assumburg.

Inklappen Lees verder

Bestuur en Financiën

Als middelgrote gemeente blijven wij zelfstandig en werken we goed
samen met de regiogemeentes voor de efficiënte aansturing van de
gemeenschappelijke regelingen en het op peil houden van de
gemeenschappelijke voorzieningen. Het financiële huishoudboekje
houden we gezond zonder extra verhoging van de OZB lasten voor de
inwoners en efficiënte beheersing van de lasten voor afval en riool.

Bestuur

  • De gemeente moet goed samenwerken met de buur- en regiogemeentes om de organisaties van gemeenschappelijke regelingen efficiënt aan te sturen en de gemeenschappelijke voorzieningen efficiënt in te richten en op het gewenste peil te houden.

Financiën

  • Het financiële huishoudboekje moet gezond blijven. De gemeentelijke OZB-lasten voor de inwoners mogen niet meer dan indexering stijgen tenzij voor behoud van de wenste voorzieningen absoluut noodzakelijk zou zijn.

  • De ontwikkeling van de afval- en rioolkosten dient transparant en efficiënt te zijn en per sado kostenneutraal ingericht worden. Goed afval scheiden en afkoppelen van regenwater moet uitgedaagd worden.

  • De hondenbelasting functioneert niet als een doelbelasting en kan derhalve vervallen.

Inklappen Lees verder