Het Sportfondsenbad in Beverwijk is op 6 november 1965 geopend en raakt aan het einde van zijn levensduur. Het zwembad De Waterakkers in Heemskerk is geopend op 1 november 1991 en daarmee 26 jaar jonger. Door zowel de gemeenteraad van Beverwijk als die van Heemskerk is op donderdag 14 december gekozen voor de nieuwbouw van één gezamenlijk zwembad.

De eisen van nu zijn een stuk zwaarder dan bij de bouw destijds. Denk aan duurzaamheid en een energieneutraal gebouw. Wellicht is het nieuwe zwembad te verwarmen op een of andere vorm van aardwarmte. Er zijn 15 mogelijke locaties onderzocht. De speelweide bij de Waterakkers bleek de beste optie te zijn. Op die manier kunnen beide zwembaden openblijven totdat de nieuwbouw klaar is.

Nu zijn er nog een aantal hordes te nemen. Niet onbelangrijk is de financiering van het nieuwe zwembad. Door beide gemeentes moet een flinke 39 miljoen worden opgebracht. De afspraak is dat Beverwijk en Heemskerk dat ieder voor helft dragen. De komende tijd zullen zowel in Beverwijk als in Heemskerk keuzes gemaakt moeten worden op welke manier we de financiering zo goed mogelijk kunnen regelen.

De opzet is om twee 25 meter baden aan te leggen en een plek voor een buitenbad maar hoe dat er precies uit gaat zien moet nog worden bepaald. In Amsterdam wordt als norm 1 zwembad per 100.000 inwoners gehanteerd. Beverwijk en Heemskerk tellen samen ongeveer 83.000 inwoners. Het moet daarom kunnen met één zwembad. Ik weet nog dat we in het Sportfondsenbad van Beverwijk, vlak na de opening, gingen zwemmen. Ik had nog geen eigen zwembroek en kreeg die van mijn vader mee. Mijn vader was destijds groter dan ik, met als gevolg dat na een duik, de zwembroek op mijn hielen hing. Dát was bepaald geen feestje. Heemskerk Lokaal wenst u fijne kerst, een goed uiteinde en een geweldig 2024 toe!

Jos van Hout