De gemeenteraden van Heemskerk en Beverwijk hebben in hun laatste vergadering van 2023 een mooi en goed besluit genomen. Ze hebben ingestemd met het voorstel om samen één nieuw, toekomstbestendig zwembad te gaan bouwen. Het is een lange weg geweest. In 2013 is er al een eerste verkenning geweest. In 2019 heb ik samen met de toenmalige Beverwijkse wethouder Haydar Erol het opnieuw opgepakt.

Ik ben daarom enorm blij dat dit besluit nu genomen is. Het is volgens mij de enige manier om de inwoners van Heemskerk en Beverwijk van een zwembad te voorzien. Een zwembad is een heel belangrijke, onmisbare voorziening in ons waterrijke landje. Onze kinderen moeten allemaal kunnen leren zwemmen, dat is letterlijk van levensbelang. Daarnaast is zwemmen een heel leuke en gezonde manier van sporten en bewegen. Van jong tot oud is zwemmen een heerlijke en heilzame manier om gezond te blijven. In de zomer is het lekker verkoelend, in de winter is een frisse duik met daarna even opwarmen in een bubbelbadje toch geweldig!

Voor de inwoners van Beverwijk is de plek van het nieuwe zwembad misschien best wel even wennen. Want dat komt op de locatie van de Waterakkers aan de Kerkweg in Heemskerk. Toch denk ik dat dit goed gaat komen. Want een gloednieuw, energiezuinig, multifunctioneel en modern zwembad is een goed alternatief voor de verouderde en in gebruik te dure zwembaden die we nu hebben. We zijn er nog niet, want de gemeenteraden moeten nog in de manier van financieren duiken (één woordspeling met zwemmen sta ik mezelf toe). Het is veel geld en dat betekent dat de raden keuzes moeten maken. Ik heb er alle vertrouwen in dat ook dit goed gaat komen. Ik ga ervoor dat over een paar jaar onze kinderen hun onmisbare zwemdiploma’s hier gaan halen. En dat Heemskerkers en Beverwijkers samen in een prachtig nieuw zwembad hun baantjes kunnen zwemmen!

P.S. Ik wens u fijne feestdagen en een gezond en energiek 2024 toe!

Aad Schoorl